Housing

Címkék: housing

2012.03.21. 14:30

Az alábbi chart a lakásárak aranyban kifejezett értékét mutatja:

Gold-Real_Estate_Price.png

Évszázados mélyponton vannak a lakásárak aranyban kifejezve. Innen az elmozdulás nyilvánvalóan háromféle módon lehetséges. Az egyik, hogy közel változatlan aranyár mellett a lakásárak elkezdenek emelkedni. A második, hogy közel változatlan lakásárak mellett az arany beszakad, a harmadik az előző kettő kombinációja, tehát növekvő lakásárak csökkenő aranyár mellett. Robert Shiller szerint a lakásbérleti díjak alakulása jól előre jelzi az ingatlanárakat. A következő ábra a bérlés és az adózási utáni lakáshitel költségének arányát mutatja be. (ratio of rents to ownership costs) Látható, hogy egyre olcsóbb volt lakást bérelni a válság előtt, és egyre drágább volt saját lakást venni. 2005-ben 76% volt az arány, és ez egy év alatt 60%-ra esett, azaz 66%-al (1/0.6*100) többet költött egy átlag amerikai arra, hogy saját lakása legyen, és ne bérlet. 1999 és 2007 között USA-ban a bérleti díj 35%-al növekedett, míg a lakásárak 105%-al. (rent as a percentage of After-Tax Mortgage Payments - The ATMP adds up adjustable-rate mortgage interest, property taxes and insurance, but deducts principal amortization and income tax savings.)

hounsing_rent.jpg

rent_to_buy.jpg

Mivel a 90-es években végig stabil volt ez az arány, ezt alapul véve a normális értéke 85% körül van, azaz 15-20% felárat hajlandóak fizetni a saját lakásért. Jelenleg az érték 115% körül van, azaz 15%-al olcsóbb lakást venni, mint bérelni.

A legnagyobb fájdalmat a stagnáló lakásárak melletti aranyárfolyam beszakadása jelentené, tovább emelkedő részvénypiaccal, ami felülteljesítené a fejlődő országokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr334330639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása