Más néven Portfolió Biztosítás (Portfolio Insurance). A fedezés arra szolgál, hogy ellensúlyozzunk egy bizonyos instrumentumon bekövetkezett veszteséget, ennek egy formáját képezik az opciók vásárlása. Ha tökéletes a fedezés, akkor 1 egység veszteségre 1 egység nyereség jut a fedező papírban. Opcióknál a delta értéke azt mutatja, hogy ha egy forinttal felmegy a részvény ára, akkor hány forinttal változik az opciójának az értéke. A call opciók deltája 0 és 1 közötti, a put opcióké 0 és -1 közötti, közel esve a +/- 0.5-höz, ha feltételezzük, hogy a holnapi ár 50% eséllyel lehet alacsonyabb vagy magasabb a mainál. Nyilván látszik, hogy egy darab részvény long deltája +1, a shorté -1, ezért a részvényeket állandó deltájú értékpapírnak, az opciókat változó deltájú értékpapírnak is szokás nevezni. Mivel a részvények deltája állandó, ezért a delta változása, azaz a gammájuk nulla. Ha a befektető mindig pont delta számú részvényt tart, akkor mindig fedezve lesz az árfolyam kis megváltozásával szemben. Mivel opciót csak 100-asával lehet venni, azaz 1 kontraktus 100 opcióra vonatkozik, ezért a delta neutral esetben konkrét számú put opcióhoz odd-lot részvényvásárlás tartozik. (Attól, hogy delta-neutral a fedezés, még nyerhetünk és veszíthetünk is a pozíción!!!) Ha delta-fedezünk egy pozíciót, akkor delta-neutrálissá szeretnénk tenni, azaz a kis elmozdulások a részvényben önmagukban nem változtatnak a pozíciónk értékén. Azaz, ha a delta -0.62, akkor ha 1 dollárt emelkedik a részvény, mi 0.62 dollárt veszítünk az opción. 500 opció, 5 kontraktus, ezen már 5*100*(-0.62) = 310 dollárt veszítünk. Ahhoz, hogy delta neutrálisok legyünk, a nap végén vennünk kell 310 részvényt.

Fontos, hogy az opció értékét a lejárati idő (theta), és a volatilitás (vega) is befolyásolja. Tehát delta-neutrális stratégiával nyerünk, ha a fedezés közben az implied volatility emelkedik. Azaz, ha azért veszünk put opciót, hogy delta-neutrálissá tegyünk egy részvényben felvett long pozíciót, akkor a historikus volatilitás (historical volatility, statistical vagy realized volatility) alacsonyabb legyen mint a jövőbeli volatilitás (implied volatility). Esésben általában növekszik a volatilitás, ezért egy trendelő időszak végén jól lehet fedezni put opcióval, ha a már meglévő árfolyamú strike price-ra veszünk opciót 60-90 napos lejárattal. 30 nappal a lejárat előtt az opció értéke gyorsuló ütemben esik a theta miatt.

Ez a taktika kisbefektetőknek igen drága lehet, ha mondjuk naponta akarják fedezni a pozíciót (mert a delta is változik az árváltozással, ennek a mérőszáma a gamma), ezért érdemes lehet akkor újrafedezni, ha a pozíció deltája nagyobb, mint egy általunk előre eltervezett érték. A két szélsőség a fedezés teljes hiánya, és a tickenkénti fedezés. Fontos, hogy nem minden részvénynek van opciója.

Módszerek:

1) Időalapú: szabályos időközönként megnézzük a pozíció vagy a portfolió deltáját, és ha egy határon túl van, akkor újrafedezzük. Minél közelebb van az opció a lejárathoz, annál gyorsabban változik az értéke, ezért egyre gyakrabban kell újrafedezni, ezért ilyenkor érdemes az adott lejáratból kiszállni, és újrakötni egy távolabbiban.

2) Áralapú: ha a részvénypozíció egy adott %-ot mozdul valamelyik irányba, akkor fedezzük újra csak. Ezt a bizonyos elmozdulást érdemes a HV alapján meghatározni.

3) állandó delta alapú: ha a pozíció deltája egy határon túlra esik, akkor fedezzük újra. Pl ha a QQQ ATR-je 1.1, és a maximum napi veszteség, amit hajlandóak vagyunk elszenvedni $300, akkor a pozíció deltáját +/- 270 között kell tartanunk. (300/1.1)

4) változó delta alapú: az at-the-money opciók (tehát azok, amelyek belső értéke nulla, vagyis a részvény piaci ára a strike price-on van) deltája érzéketlen a volatilitás (vega) és a lejáratig hátralévő időre (theta). De mivel az out-of-money és in-the-money opciók deltája érzékeny a gamma vagy az IV változására, ezért az állandó deltára való fedezés is. Tehát két opciónak, 20 és 120 napos lejárattal lehet ugyanúgy 0.5 a deltája, de minél inkább ITM vagy OTM az opció (azaz minél biztosabb, hogy vagy értéktelenül jár le vagy éppen lehívják), annál érzékenyebb a delta a volatilitásra és a lejáratig hátralévő időre is. Az ITM callok deltáját egyre közelebb lökik 1-hez, az OTM opciókét pedig 0-hoz. Ez azért fontos, mert ha minden más változatlan, akkor a nagyobb negatív gamma nagyobb kockázatot jelent, azaz ha az eszköz ellenünk megy, akkor a delta is az ellenkező irányba kezd növekedni, ellenben a nagy pozitív gamma előnyös, mert ha ellenünk megy a trade, akkor egyre inkább neutralok leszünk.

Ha olyan portfóliót akarunk fedezni, amiben már nagyon sok eszközt tartunk, akkor szokás őket a betájukkal súlyozni, és index opciókkal fedezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr684372703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása