Régebben írtam már a chartfestésről, vagy hibás adatokról, de volt már szó hibás teljesítésről is. Ezekkel az a legnagyobb gond, hogy felmérhetetlen kockázatot jelentenek a technikai kereskedők számára. Nem sokat lehet kezdeni azzal, ha a kiindulási adat rossz, vagy nem a valós kereskedést tükrözi.

Az ilyen fals információ példája a VPHM csütörtöki kereskedése. A nyitópercekben 8.5 USD körül kereskedtek vele, majd az első félórában 8.75 körül, utána kitépték 9.5-ig, innen gyorsan visszaesett, és a nap további részében 8.75-9.2 közötti sávban kereskedtek vele. Ez volt a valóság.

Ehhez képest a chart mutat egy 7.69-es minimumot, a nyitás környékén, ez kb. 10%-kal alacsonyabb mint az legalacsonyabb árszint ahol valós kereskedés folyt. A záróár 9.92. Ezt nem akartam elhinni elsőre, de több szolgáltatónál ellenőriztem. A valós kereskedés 9.05 környékén folyt a zárásban, senkinek nem volt esélye 9.9 körüli kötésre. Nem tudom, hogy egyszerűen csak hibás adatot jelentettek, vagy a Market Maker csinált egy ilyen záró kötést, de a végeredmény szempontjából teljesen mindegy. A történelem számára megörökített adatokban a valós kereskedéstől mérföldnyire levő információk kerülnek. Ezen fog tesztelni a jövendő nemzedék. Azokról a szegény párákról nem is beszélve, akik nap végén futattják a piaci minták keresését, és a rendszerük már ki is dobta a VPHM-et, mint kiváló lehetőséget (a zárás utáni kereskedésben már emelkedik az ár). Ez a kis módosítás a napi minimumon és a zárón például azonnal nagyon jó értékre (36) röpítette a CMF értékét, amit jómagam is használok, pedig a valós értéke 0 körüli (az előző bejegyzésben látható chart még a zárás előtt készült, ott is jól látható a CMF valós értéke).

Érdemes összevetni ezt a chartot az előző bejegyzésben szereplővel:

vphm3.png

Ennek fényében, adatoktól független, jó kereskedést kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr147126219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása