Gold

Címkék: gold bloomberg buffett seeking alpha

2012.04.09. 02:57

Az aranyról volt pár hónapja Buffett-nek egy kirohanása, megpróbálom összeszedni a fontosabb dolgokat, hogy tisztább képet kaphassunk. Ő a következőkkel érvelt:

- a világ teljes aranykészlete egy 21 méter hosszú élhosszúságú kockába lehetne egybeöntve (170'000 tonna)

- a mostani áron ez 9600 milliárd dollár értéket testesít meg

- ebből vehetnénk egy 1300×1300 km-es földet és mellé 16 Exxon mobilt, és még mindig maradna 1000 milliárdunk. A földből származó bevétel évi 200 milliárd, a 16 exxon mobilból évi 640 milliárd bevételünk lenne, ez 8.75%-os éves szintű megtérülés a 9600 milliárdra vetítve.

- évi 160 milliárd dollárnyi értékű aranyat dobnak piacra az aranybányák, amit fel kell szívnia a piacnak

Az arany mellett általában a pénznyomtatást szokás érvként felhozni. Larry Williams hangsúlyozza, hogy az arany árfolyama nem a medvepiachoz, hanem az inflációhoz köthető, tehát egy nagy tőzsdei korrekciót nem érdemes azonnal arany longra váltani. Ennek némileg ellentmond a mostani piac, mert infláció sehol, az arany viszont száguld(ott).

A nyersanyagoknál általában azért működhet a trendkövetés, mert az emelkedett kereslethez a kínálat csak éves időtávban tud igazodni.

Pár szóban a fontosabb események: 1900-ban a gold standard act 20.67 dolláros unciánkénti árat határoz meg, ezt 1935-ben módosítják 35 dollárra. 1971-ben megszűnik az aranysztenderd, egy évre rá az USA leértékeli a fizetőeszközét 38 dolláros aranyárra, 1973-ban 42 dollárra. Az 1980-as 870 dolláros ár inflációval korrigálva ma ~2300 dolláros árat jelentene. John Williams a Berkley-ről azt állítja, hogy a kormány folyamatosan lefelé korrigálja a közétett inflációs adatokat, az ő számítása szerint 7000 dolláros árfolyamon lenne az arany az 1980-as csúcson. (1980-ban 14.8% volt az éves infláció).

A seekeing alpha mutatott egy cikket arra nézve, hogy a CPI mint infláció mérő index alkalmatlan, erre sokkal inkább jobb az arany, és összehasonlították, hogy mennyi pénzt nyomtat a központi bank, valamint mennyi aranyat tart.Tehát ha a gazdaságban lévő összes pénzből meg tudjuk venni a központi bank által tartott összes aranyat, és még marad a pénzből, akkor a pénz értéktelenebb az aranynál, és fordítva. Például 1900-ban a központi bank ~1200 tonnányi aranyat tartott, a gazdaságban 1.2 milliárd dollár volt, és az arany árfolyama a rögzített 20.67 dollár. E szerint tehát a nyomtatott pénzből meg tudtuk volna venni a teljes aranykészletet, és még maradt is volna, azaz a központi bank nem tudta volna szavatolni, hogy mindenki aranyra váltsa a pénzét. A papírpénz ~22%-a maradt volna meg. 1915-re a központi bank 2800 tonnára növelte az aranytartalékát, és 2 milliárd dollár nyomtatott pénz mellett, azaz a teljes pénzmennyiséget képes lett volna aranyra váltani. Mára ez az arány úgy alakult, hogy 7400 tonna aranyat tart a központi bank, amely 1500 dolláros árfolyamon a pénzmennyiség harmadára lenne elegendő. A szerző azzal érvel, hogy hosszú távon az arány 1-hez tart, ami további aranyárfolyam-emelkedést vetít előre. Szerintem azonban nem árt ezzel vigyázni, mert a központi bankot már semmi sem kötelezi arra, hogy aranyat tartson, és az utóbbi években az árfolyamot csupán a menekülőeszközként való viselkedése mozgatta. Másrészt rögzített árfolyam esetén ha az egész ország be akarta volna váltani a dollárját aranyra, akkor a rögzített árfolyam miatt ennek semmilyen pánik hatása nem lett volna. Ha most akarnánk az összes dollárt aranyra váltani, akkor az árfolyam elszállna, tehát a kiszámított aránypárja gyakorlatilag értelmetlen 1970 óta.

"Once the man on the street gets in, the gold rally is likely over.”

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr234372664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása