Larry Williams stratégia

A legjobb könyv, amit az utóbbi időben olvastam The Right Stock at the Right Time Larry Williams-től. Nem vagyok egy tekintélytisztelő típus, de mivel elég meghökkentő kijelentéseket olvastam a könyvben, kicsit utánajártam Williams-nek. Ugyanis előtte semmit nem hallottam róla. Williams egy ismert trader, akiről megoszlanak a vélemények. Néhányan azt gondolják elavult módszereket képvisel, mások szerint nagy igazságok őrzője. Az tény, hogy kiemelkedő trader, a mai napig ő tartja a csúcsot a legjobb %-os eredménnyel ezen a versenyen, miközben a második legjobb eredményt a lánya (vajon kitől tanulta?) érte el. Williams nagyon sok könyvet írt, állítólag neki van a legtöbb könyve a híresebb kereskedők (magyarul: traderek) között. Ez utóbbi nálam inkább negatívum, mert aki sok könyvet ír, az talán inkább abból akar megélni, mint a tőzsdéből. Még egy negatívumot találtam a nem túl kimerítő keresgélés során, az ő nevével fémjelzett részvényhírlevél 15-17%-ot ért el az elmúlt 3-5 évben, ami jó eredménynek számít, de varázslatosnak semmiképpen.

A bevezetőt azért írtam ilyen hosszúra, mert a könyvben vázolt stratégia hihetetlenül primitív. Spade jókat mosolyog az egyszerű módszereken, de én imádom őket. És megint itt egy ember, aki halálra kereste magát egyszerű stratégiával.

Amint a címből azonnal kiderül Larry két dolgot tart fontosnak, a megfelelő időzítést, és a jó minőségű részvények vásárlását. A könyv első részében arról van szó, hogy egyáltalán mikor vásároljunk részvényt. A nagy léptéktől a kisebb felé haladva, Larry először kifejti, hogy az USA részvénypiacnak van egy 10 éves ciklusa. Az 1800-as évekig visszamenően tesztelve, az derült ki számára, hogy a 2-re, és 3-ra végződő évek általában egy hosszabb (kb. 5 évig tartó) bull kezdetei (messze a legjobb év ebben az időszakban az 5-re végződő). A bull időszak után, a 7-re végződő évek vége általában egy újabb jó belépési pontot szokott kínálni, egészen a 9-re végződő évekig. Ugyanis a 9-re végződő évek gyakran a 10 éves időszak maximumát produkálják. Amikor ezt a részt olvastam minduntalan le akartam esni a székről. Szeretem az egyszerűséget, de az hihetetlen, hogy ilyen egyértelmű kereskedési mintát adjon a piac.

A következő egy 4 éves ciklus, amiről már jómagam is hallottam. Eszerint a piaci minimumoknak van egy négy éves ciklusa. Ezt gyakran magyarázzák az elnökválasztási ciklussal, de vannak más magyarázatok is. Larry különösebben nem keresgéli az okát, csak vizsgálja a jelenséget. A 4 éves ciklus nem annyira megbízható, mint az előbbi, de különös jelentőséget kap, amikor egybeesik a 10 éves ciklussal. Ez legutóbb 2002-ben volt. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a könyv 2002-es keltezésű, míg jómagam a 2003-as kiadást olvastam (nem tudom változtattak-e rajta). Mindenesetre, Larry szerint ,amikor a két ciklus egybeesik, egy masszív bull piac jön. Nem szégyenlősködik, konkrétan megjósolja, hogy 2002 után egy 2006-ig tartó erős bull várható. Eddig ez maximálisan bejött (miért nem olvastam előbb ezt a könyvet ?).

Csökkentve az időfaktort ezután következik a sokak által ismert október-május időszak, ami historikusan legkedvezőbb a részvények számára. Ezeket a ciklusokat összerakva lehet keresni az aktuális mélypontot, ami ideális belépési lehetőséget nyújt. Tehát nem azt mondja, hogy vakon vásároljunk 10 vagy 4 éves, vagy október-május ciklus szerint, hanem ezekre a ciklusokra alapozva keressük az aktuális piaci minimumot. A mélypont megtalálásához említ néhány ismert módszert ( sentiment, short ratio), de messze a legjobban alkalmazható mechanikus jelzés a T bond volatility stop használata. Nem véletlen, hogy ezt tárgyalja legalaposabban.

A ciklusok ismeretével, az aktuális mélypont megtalálásával kimerítettük az időzítés lehetőségeit. A következő lépés a megfelelő részvény megtalálása, amikor vásárolni kell. A részvények ára két dolog miatt emelkedik Larry szerint. Egyrészt valós, vagy valótlan várakozások kialakulása mozgatja az árakat. Ez különösebben nem érdekel minket. A másik ok, a nyereség emelkedése. Ez előbb, vagy utóbb az árfolyam emelkedéséhez vezet. Tehát a legfontosabb részvényvásárlási kritérium az emelkedő nyereség. Ezen kívül két fundamentális tényezőt említ: alacsony adósság és a bennfentes vásárlás. Az alacsony adósság mintegy garancia a nyereség fenntartható növekedésére, a bennfentes vásárlás pedig előjele a jó idők eljövetelének. Ilyen egyszerű jó részvényt vásárolni. Emelkedjen a nyereség, legyen alacsony az adósság és ha a bennfentesek vásárolnak, még jobb idők jönnek.

Természetesen nem Larry Williams lenne, ha csak úgy megvenné ezeket a jó részvényeket. Itt is időzíteni kell. Az egyik egyszerű módszer az ár beesésére várni. Amikor emelkedik a nyereség, de az ár esett az elmúlt negyedévben, akkor vétel. Ilyesmire jó példa a JCOM sztori. Szintén jó lehetőséget nyújt a szezonalitás figyelése. Sok részvény produkál éven belül ismétlődő kereskedési mintákat. Természetesen érdemes figyelni a sentiment mutatókat is, erre komoly rendszert dolgozott ki a szerző, ami a részvényelemzők ajánlásain alapul, de említi a put-call ratio figyelését is. Végül statisztikákat mutat a legegyszerűbb fundamentális mutatók (PE, P/Cashflow, P/Sales, ROI) hatékonyságára is a megfelelő részvény kiválasztásában.

A fentieken kívül sok, a gyakorlatban jól hasznosítható információt tartalmaz még a könyv. Ezek közé tartozik, a rövid fejezetben tárgyalt, de annál jobban hangsúlyozott Money management , ezért is idéztem belőle. Szintén érdekes a befektetési alapokat felhasználó kereskedési rendszer, vagy a nagy kapitalizációjú részvények előnyben részesítése. Ez utóbbi különösen fájdalmas olvasmány volt. A szerző szerint azok a statisztikák, amelyek szerint a kis kapitalizációjú (magyarul: smallcap) részvények jobb teljesítményt nyújtanak, tartalmazzák az ún. "survivorship bias"-t. Azaz sok kis cég eltűnt a tőzsdéről, és azok teljesítettek jól, akik fennmaradtak. Tehát hamis a statisztika, miszerint a smallcap részvények jobban teljesítenek.

A könyv nagyon jó, mégsem ajánlom senkinek. Ennek az az oka, hogy szerintem elvétve akad olyan ember aki éves időtávban gondolkodva hajlandó kereskedni. Arról nem is beszélve, hogy a szerző által használt rendszerben a fundamentális információknak jelentős szerepe van. Éves időtávban gondolkodni, fundamentális információkat felhasználva, a mai kereskedők között nagyjából a "Marsról jöttem" megfelelője. Márpedig ez a stratégia erről szól.

  1. import:
    2010. 02. 04. 20:53

    Ez nagyon jó irás
    spade | 12.13.05 - 8:16 pm | #

    András,

    Azt azért megkérdezném hogy a 10 éves ciklusokat és a négy éveseket hogy kell érteni ? Mikor kezdődik és mikor végződik egyik és a másik?
    Mert a 4 évesnél egyértelmüen a választási hatás van, de 2002-ben nem volt és 10 éves ciklus se ért véget. Ki tudnád ezt bövebben fejteni, akár megadva a ciklusok konkrét kezdetét végét ?
    spade | 12.13.05 - 8:20 pm | #

Figyelem: az immáron megszűnt freeblogról megmentett és újra publikált aranyláz posztok semmilyen formában sem képezik az én tulajdonom, és az abban foglaltakért semmilyen felelőséget sem vállalok. Ha a szerzőnek (András) kifogása merül fel az újbóli publikálást illetően, kérem, kommentben vagy üzenetben keressen meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr435993897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása