BBC -36%

bbc3.png

Nem olyan régen még arról értekeztem, hogy a BBC 13 dollár alatt jó vétel lehet. Sőt később meg sem vártam, amíg leesik erre a szintre, hanem vettem egy kicsit, hogy majd ha többet esik, veszek még. Hát nem egészen így gondoltam a beesést. Szerencsére később inkább eladtam a poziciómat, így a mai esés nem érintett közelről, de a történet érdekes.

A mai esés közvetlen kiváltója egy New York Post cikk. Ez a cikk in medias res az első néhány bekezdésben azzal gyanúsítja a BBC-t, hogy egy nagy átverés. Ezt nagyjából két közvetlen ténnyel támasztja alá, hogy egyrészt a cég annyi nyereséget jelentett mint az Oracle (honnan vette ezt, fogalmam sincs), illetve Kínában van bejegyezve. A cikk túlnyomó része azonban nem a BBC-ről szól, hanem a New York Global Group pénzügyi cégről, aki a BBC tőkepiaci jelenlétét intézi. Nagyjából azt írja az újság, hogy a kínai tulajdonú New York Global már sok "pump and dump" részvénypiaci manipuláció részese volt, ezzel utalva arra, hogy a BBC esetében is hasonló tevékenységről lehet szó. Azt nem teljesen értettem, hogyan illeszkedik a logikai vonulatba az a tény, miszerint a New York Global néhány hete leminősítette a BBC-t. De hát az újságíró nem csak a logikával bánt szabadelvűen, hanem a tényekkel is (ez az Oracle hasonlat durva), a cikk végén helyreigazitás szerepel, az előző cikk BBC-vel kapcsolatos téves állítással kapcsolatban.

A cikk május 1-i időzítése (Kínában ünnepnap, nem tud reagálni a cég), illetve, hogy már előzőleg is támadta ugyanez az újságíró a céget, számomra egy szervezett short támadáshoz tette hasonlatossá a szituációt. Ilyesmiről már írtam az SFCC kapcsán részletesen. Kicsit alaposabban uánanézve, azonban elvetettem ezt a hipotézist. A megelőző cikk legnagyobb sajnálatomra fizetős tartalom (pedig nagyon érdekelt volna), nem igazán a BBC-ről szól, ott a cég - sok más céggel együtt - csak illusztrációként szerepel. A cikk kivonata:

Since hedge funds often wind up as the buyers of the PIPES deals, the arrangement creates opportunities for collusion among the sophisticates. The basic ploy: to profit from pricing the unregistered PIPES shares at a steep but secret discount from the open market price being quoted for the same stock.

The real losers are the shareholders, who are left with registered stock when the issuing company sneaks out its unregistered PIPES deal. Once word of the deal begins to spread, the price of the registered shares begins to sink, leaving anyone holding them stuck with a loss that is usually equal to the discount enjoyed by the investor in the unregistered PIPES.

Though the PIPES ploy is by its nature abusive, the SEC so far seems to be focusing only on the hedge funds buying the PIPES. Last month the commission won a $15.8 million settlement against a trio of New York hedge funds and their portfolio manager, Jeffrey Thorp, for illegal short sales structured to produce profits equal to the amount that a firm's stock price declined once news that it was issuing a PIPES deal reached the market.

Tehát a cikk igazán azokról a jól sejthető manipulációkról szól, amelyek a finaszírozási tranzakciókat kisérik. Például a finanszírozó alapok már a tárgyalás alatt jól megshortolják a részvényt, hogy aztán a diszkontált áron szerzett részvényekkel zárják ezt a poziciót. A BBC chartját elnézve, ez igen valószínű forgatókönyv. Mivel a cikk a hedge fund manipulációk ellen íródott, igen perverz haditerv lett volna, ha része lenne egy short támadási forgatókönyvnek.

Abban is különbözik ez a történet, hogy már előzetesen napvilágra kerültek problémák a BBC háza táján (alapításkor 2000 részvényest vontak össze 19 tulajdonossá?, CEO egészségügyi gondok, website publikácók), illetve amire a New York Post is utal: kínai cégről van szó. Az USA-n kívüli cégek esetében mások a játékszabályok, ez különösen érvényes kínai cégeknél. A menedzsment tevékenységében nehéz eldönteni, mi az, ami kulturális különbségekből származik, mi az, ami tapasztalatlanságból eredő bénázás, és mi az, ami tényleg átverés.

A fentiek fényében szerintem a BBC esetében most még nem lehet tisztán látni. A cég jelenleg nagyon jó értékeltségen forog, de lehetnek még csontvázak a szekrényben. Érdemes talán megvárni, amíg konszolidálódik a helyzet, és az akkori információk függvényében dönteni beszállásról. Jómagam biztosan nem nyúlok egy darabig a részvényhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr387086003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása