Foolish 8

Jónéhány évvel ezelőtt nagy hatással volt rám a Foolish 8 stratégia. Abban az időben ez egy elég népszerű, sokak által követett módszer volt, elsősorban a quicken.com miatt, amelyik a 4-5 részvénykiválasztási stratégia között szerepeltette. A quicken.com rendszeresen listázta a kiválasztási stratégiák aktuális találatait, illetve egyedi részvények értékelését (mostanság leginkább a Nasdaq Guru hasonlít erre legjobban), továbbá ingyenesen közölt főbb fundamentális információkat, évekre visszamenőleg. Az akkor egyedülálló szolgáltatások miatt nagyon sokan látogatták (ma is sokan látogatnák, de beszüntette ezt a szolgáltatást). Én is itt találkoztam először a Foolish 8-cal, ami a nevével ellentétben egy tesztelt, jól működő módszer.

A mai napig sok elemét használom részvényválasztásra, bár ezek nagy része nem egyedi, hanem visszaköszönnek mind a Peter Lynch féle, mind a CANSLIM stratégiából. A Foolish 8 ezeknek egy szűkített változata. Nagy előnye lenne, hogy teljesen mechanikusan is alkalmazható (egyszerű paraméterek + kevés találat). Sajnos egy paraméterével gond van, az ún. FREE cashflow nem szerepel a nyilvánosan elérhető screenerek készletében. Némi egyszerűsítéssel azonban "klónozott" változata könnyen megvalósítható. Amúgy is több változata kering, az egyik paraméterei a következők :

  1. Revenues: $900 million or less
  2. Earnings and sales growth: 25% or greater
  3. Better than 15% return on equity over the last four quarters, and for each of the last three fiscal years
  4. Net profit margin: 7% or greater
  5. Daily dollar volume: $1 million or greater
  6. Insider holdings: 10% or greater
  7. Share price: $7 or greater
  8. Relative strength: 50 or greater
  9. Free cash flow: Positive
  10. Price-to-free cash flow-to-free cash flow growth multiple: 1.00 or less

Forrás: http://www.fool.com/news/commentary/2006/commentary06013005.htm

Ez a cikk egyébként tartalmazza a Foolish 8 aktuális találatait is, ezek közül az elmúlt időszak legjobb teljesíményét a BBC nyújtotta. Úgy látszik, ha akarnám, se tudnám letagadni a gyökereimet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr306092127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása