VPHM sztori

Nem szoktam gyógyszergyártók részvényeit vásárolni. Ezeknek az árát általában hírek mozgatják, kutatási irányokról, klinikai vizsgálatok eredményeiről, az USA gyógyszerhivatalának (FDA) engedélyezési eljárásáról. Kivülállóként rendkívül nehéz megítélni a hírekhez kapcsolodó fundamentális információkat.

A 2005-ös év legnagyobb nyerője nálam mégis a Viropharma (VPHM) volt, ami egy Vanconin nevű gyógyszer gyártásával foglakozik. A Vanconin egy véres hasmenést produkáló bakteriális fertőzés ellenszere. A gyógyszert meglepő módon (ez persze csak utólag meglepő), nem a Viropharma fejlesztette ki, hanem az Ely Lilly nevű cégtől vásárolta meg a licencet, még 2004-ben, és ezen kizárólagos licencmegállapodás alapján kezdte gyártani és forgalmazni. Majdnem hihetetlen, hogy a 2005-ös év egyik kiemelkedő sztorija arról szól, hogy egy kis cég vásárol egy terméklicencet egy nagy cégtől, és utána ezen meggazdagodik. Ez általában fordítva szokott történni.

2005 májusában vettem észre a céget, amikor kitörést produkált egy hosszú sávból. Arra külön felfigyeltem, hogy a kitörés előtt jelentős bennfentes vásárlások voltak a részvényben. A kitörés oka a negyedéves jelentése volt. A Vanconin eladások beindulásával a cég hirtelen semmiből jelentős árbevételt és nyereséget produkált. Eközben hihetetlen alacsony értékeltségen forgott. Forward PE alapon 4-es PE-re árazta a piac, miközben az eladások drasztikusan növekedtek. Alapanyag cégek szoktak ilyen értékeltségen forogni a ciklus tetőpontján, ezért eszembe sem jutottak a gyógyszercégekkel kapcsolatos fenntartásaim. Azonnal beszálltam. Kitörés + bennfentes vásárlás + alacsony értékeltség : rendkívül ritka kombináció a részvénypiacon.

Beszállás után tovább vizsgáltam a céget, mert nem akartam elhinni, hogy ilyen értékeltségen foroghat tartósan (emelkedett persze, de józan ésszel azonnal 50-100% mennie kellett volna). Az derült ki, hogy a fertőzés növekedőben van, nincs túl sok kezelési alternatíva (azt hiszem egy másik gyógyszer van) és a Vanconin eladások folyamatosan emelkednek. Nem nagyon éreztem mit lehet itt félreárazni, és szerencsére egy brókercég is követte a részvényt, és jó adatokat (a célár kétszerese volt az aktuális árnak, ami elég ritka) közölt. Igazán két sötét felhő lebegett csak a cég felett. Egyrészt jelentős adóssága volt. De ezt az adósságot folyamatosan fizette vissza a nyereségből, illetve részvényeket konvertált. Így elég nagy mennyiségű részvény (már nem emlékszem pontosan, de a float 30-50%-a) érkezett a piacra több lépésben. Józan számítások szerint ezzel a részvényhigítással együtt is igen alacsony volt az értékeltség, de az új részvényektől való félelem (Wall of Worry kell a tartós emelkedéshez) megakadályozta az azonnali kitépést. A másik kérdéses terület az volt, hogyan értékel a piac egy olyan céget, aminek egyetlen terméke van (azt sem ők fejlesztették). Bár fejlesztés alatt volt több más gyógyszer is, de a fejlesztések terén még nem bizonyított a Viropharma. Az egytermékes cégek hatalmasat tudnak zuhanni, ha valami probléma merül fel körülöttük.

Aztán a sötét felhők elvonultak, az ár folyamatosan emelkedett. Azt hiszem június magaságában a cég bejelentette az elképzelhető legjobb fundamentális hírt, emeli a Vanconin árát (=növekszik a kereslet). Lassan kezdtem úgy érezni, hogy itt már minden jó hír megtörtént (növekvő nyereség, adósságcsökkentés, áremelés) és a közelgő negyedéves jelentés miatt (jobb a békesség) eladás mellett döntöttem. Nehéz döntés volt, mert még ekkor is igen jó értékeltségen forgott a részvény (10-es forward PE körül), de mivel már több mint 200%-os nyereségben ültem, ennek megfelelően nagyra duzzadt pozicióval, rosszul tűrtem a napi áringadozásokat. Valószínűnek tartottam, hogy tovább fog menni (az eladási áramról végül még duplázott), de ott lebegett előttem a JCOM története, ahol a legjobb hírek megjelenése után (igen áremelés) 2 hónappal összeomlott a részvény. Így utólag persze könnyebb okosnak lenni, és már tudom, hogy a JCOM egy magas árazásról esett be a jó hírek után, a VPHM meg a szolid árazásával inkább menetelt tovább. A chartról is látható, hogy az erős részvényeknél egy fegyelmezett kiszállási taktika (pl. az 50-es mozgóátlag alá történő beesés) nagyon sokat hozhat a konyhára. Csak nehéz végrehajtani. Az egész tőzsde végtelenül egyszerű, csak nehéz végrehajtani.

vphm.png

  1. import:
    2010. 02. 04. 21:04

    Az egész tőzsde végtelenül egyszerű, csak nehéz végrehajtani.
    Az idő meghozza a nyerő stratégiát.
    buxer | 01.18.06 - 7:40 pm | #

    András,

    Szép trade volt hibátlan megfontolásokkal, nem kell szerénykedned, gratula.
    Az 50 napos mozg óátlagra való visszahúzást csak itt láttad jónak vagy máshol is müködönek véled ?
    spade | 01.19.06 - 5:51 pm | #

Figyelem: az immáron megszűnt freeblogról megmentett és újra publikált aranyláz posztok semmilyen formában sem képezik az én tulajdonom, és az abban foglaltakért semmilyen felelőséget sem vállalok. Ha a szerzőnek (András) kifogása merül fel az újbóli publikálást illetően, kérem, kommentben vagy üzenetben keressen meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr236027955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása