A mai lecke

Az NTWK elég gyenge negyedéves eredménnyel jött ki, amit a piac azonnal -10%-kal díjazott. A növekedés továbbra is szép, de az EPS nem bírja követni. Nem egy szerencsés kombináció. Az IIN kapcsán már írtam, de érdemes kőbe vésni :

Nem éri meg a negyedéves jelentés alatt részvényben lenni. Túl nagy a rizikó.

Az utóbbi időben olvastam technikai kereskedőktől, hogy nyugodtan pozicióban lehet maradni a jelentések ideje alatt, a technikai kép a döntő. Szerintem az ilyen véleményben az ok-okozat fel van cserélve. Nincs idevágó statisztikám, de a tapasztalatom mást sugall. Kiváló jelentés esetén lehet, hogy lemaradunk az emelkedés egy részéről, de általában csak az emelkedés törekédéről ( persze szükséges egy értelmes entry stratégia ). Rossz jelentés esetén viszont általában azonnal el kell adni a poziciót - 10-15% os buktával (az IIN -30% azért nem jellemző).

A nagy forgalmú részvények kereskedelmét nem ismerem, ott talán jogos lehet a fenti álláspont, bár első ránézésre a helyzet még rosszabb. A "nagy" részvényeket ugyanis nem csak a negyedéves jelentések mozgatják, hanem a negyedév közben jövő hírek is (pl. fel-le mínősítések) és ezek kezelésére sem árt valami stratégia. A napi mozgások itt persze kisebbek és így a technikai kép is lassabban (követhetően) alakul. Mindez legyen annak a problémája, aki ilyesmivel tradel.

A smallcap részvények esetében, bármennyire is rizikósnak tartják őket (a hirtelen, nagy napi mozgások miatt) sokkal kezelhetőbb a helyzet. A negyedéves jelentések szabják meg alapvetően az irányt és utána 3 hónapig ritkán jön meghatározó hír. Ennek megfelelően az ideális belépési pont általában közvetlenül a jelentés után van. Célszerű megvárni a jelentés utáni első nap végét, mert már látható a piaci reakció is. A gyorsaság különösen akkor fontos, ha a jelentés meglepő, mert a nagyobb szereplőknek általában hosszú időbe telik az új információ feldolgozása. Az algoritmus ennek megfelelően egyszerűnek látszik : jó és meglepő jelentés+jó piaci reakció , akkor azonnal venni, egyébként hagyni az egészet. Ez "hagyni az egészet" inkább azt jelenti, hogy 1-2 hónap múlva visszanézni.

A gyakorlatban persze alapvető kérdés, hogy mi a jó jelentés, mi a meglepő jelentés (ez talán könnyű), és mi a jó piaci reakció. Melyiket válasszam a 20 lehetőségből? Mit kell csinálni, ha egy jó jelentés után már 30% pluszban van a részvény a nap végére? Mit kell csinálni, ha első nap minden szép és jó, de  utána elkezd esni a részvény? Számít-e a piac állapota? Ezek mind egyedi döntések. A válasz egy szóban: tapasztalat.

Szerintem - hangsúlyozom : smallcap - részvények esetében túl nagy tragédia nem érhet senkit, ha betartja a "jelentés alatt nincs pozició" szabályt, feltételezve valami minimális diverzifikációt. Ezt a szabályt azért is könnyű betartani, mert a piac megtanít rá. Aki rosszul tűri a veszteséget, annak elég egyszer-kétszer beleszaladnia egy gap down-ba és utána nem fog kockáztatni. Természetesen, mint minden más szabály, önmagában nem határoz meg semmit, jól kell illeszkednie a teljes rendszerbe és módosítva is életképes lehet. Jómagam például elvétve veszek fel poziciót jelentés előtt (legutóbb az ALDA volt ilyen -> NEM ÉRTE MEG), de tartani szoktam már meglévő poziciókat, különösen akkor, ha kiszámítható a jelentés, vagy közvetlenül a jelentés előtt sokat esett a részvény, és kicsinek látszik a downside.

Figyelem: az immáron megszűnt freeblogról megmentett és újra publikált aranyláz posztok semmilyen formában sem képezik az én tulajdonom, és az abban foglaltakért semmilyen felelőséget sem vállalok. Ha a szerzőnek (András) kifogása merül fel az újbóli publikálást illetően, kérem, kommentben vagy üzenetben keressen meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr745957183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása