TASR sztori

A TASR-t ki akarják vezetni a Nasdaq-ról.

A TASR (a ticker most már TASRE, a kivezetés miatt) volt az első hype részvény, amibe beleszaladtam. Nem is tudtam tradelni megfelelően. 2003 őszén akadtam rá, miután megvettem, ment néhány hét alatt több mint 50%-ot. Azonnal eladási kényszer vett erőt rajtam, de csak azért, hogy a jelentése után drágábban kelljen visszavennem. Utána is ment tovább, mint aki letépte láncait és hiába tartottam kiváló részvénynek, 2004 januárban még a jelentése előtt megint eladtam. Akkor azt gondoltam, hogy már túl drága. Az is volt, de a következő hónapokban még megháromszorozta az értékét.

A TASR egyébként elektromos fegyverek gyártásával foglalkozik. Ezek két tűt lőnek az áldozatba, valami vékony acélszállal és utána igen magas feszültséggel kisülést produkálnak. Az áldozat azonnal magatehetlenné válik. A fegyver alternatívája a valódi pisztolyoknak, olyan helyzetekben használható, ahol az áldozat nem rendelkezik fegyverrel, de a viselkedése életveszélyes. Az USA-ban sok államban használ ilyet a rendőrség, és lassan terjed más országokban is.

A részvényben az volt a zseniális, hogy egy teljesen új (nagy) piacon tevékenykedik, szabadalommal védett technológiával, kvázi monopol helyzetben. Egy jól védhető monopólium mindig jele a nagy durranásnak. Szintén jele a nagy lehetőségeknek a "a borotvapenge effektus". Ez arról szól, hogy amikor egy cég egyedi termékekkel tud előjönni a piacon, a termékek fenntartásához szükséges elemek eladása állandóan növekvő bevételt biztosít. A Gilette nem attól lett nagy cég, hogy teljes borotvákat adott el, hanem az újabb és újabb penge eladásokból. A saját borotváihoz mások nem tudtak pengét adni, ezért a már meglévő kuncsaftok újra és újra vásároltak a cégnél. Ugyanez a helyzet a Taser esetében a töltényekkel. Aki Taser pisztolyt vett, töltényt is csak a cégtől tud vásárolni, így generálva folyamatos árbevételt. Mindez már 2003-ban jól látható volt, és ezt maximálisan díjazta a piac. Mármint amikor észrevette a részvényt.

A Taser-ről 2003 végéig még elég kevesen tudtak (egyetlen elemző követte a részvényt), ennek megfelelően elég jó értékeltségen forgott. A részvény felfedezése igazán 2004-ben indult be, mivel sokat emelkedett, egyre jobb eredményeket hozott ki, az alapok elkezdtek beszállni. Az ár is elindult az egekbe, a cég lassan elérte a 100-as PE-t, a magas értékeltség miatt megjelentek a shortosok is. Innen kezdve megindult a harc a short és a long oldal között. Megjelentek az első újságcikkek arról, hogy halálos áldozatai is vannak a Taser használatának, nem biztonságos a technológia, amit a cég azonnal visszautasított. 2004 tavaszán már folyamatos short squeeze volt a részvényben az áprilisi beszakadásig. Először tönkrevágták az az összes shortost, és csak utána a maradék longost. Az áprilisi csúcs óta már nem követtem közelről a részvényt, de a chartról látható, hogy még egy felfutást produkált, majd szép lassan lecsorgott a mélybe. Gondolom először a növekedés tűnt el, majd jöttek a további problémák. Most a negyedéves jelentés késlekedése miatt akarják törölni a tőzsdéről.

Előtte nem láttam még hasonlót, ezért nagy sokat tanultam a TASR történetéből. Az első - legfontosabb - tanulság, hogy a nagyon jó részvényeket nem érdemes eladni azért, mert drágák. A "Let the profit run" klasszikus példája. A TASR esetében több nyereségről mondtam le a korai eladással, mint amennyit nyertem 15 másik részvényen. Még csak a csúcsot sem kellett volna eltalálni, elég lett volna megvárni, amikor már nagyon beesik. Bár ebben az esetben a csúcs is könnyen eltalálható volt (ez persze előre nem látható), technikailag tipikus klimaxot produkált, fundamentális oldalról meg a Peter Lynch féle "ha egy cégben már a portás is milliomos" szabály adhatott volna támpontot. A portásról nem tudok, de a cégben tucatnyi dollármilliomos (részvényopciók miatt) volt a csúcspont környékén.
A másik tanulság, hogy egyetlen jól eltalált részvényen is meg lehet gazdagodni. Nem ajánlom ezt a stratégiát kezdőknek, de működik. A TASR-nél láttam olyan tradert, aki 2003 nyarától, nagyjából a csúcspontig tartotta a részvényt. Ez idő alatt kb. 100-szorosára ment az ár. Nem volt semmilyen más részvénye! Teljesen beleásta magát a TASR-be, pontosabban jósolta a negyedéves jelentéseket mint az egyetlen hivatásos elemző. Szerintem pontosan tudta, mi fog történni. A felfutás vége felé már csak opciókat vásárolt, hogy védje magát a bezuhanás kockázatától. A klimax után teljesen eltűnt. Fogd a pénzt és fuss.

tasr.png

 

  1. import:
    2010. 02. 04. 20:11

    Kedves András,
    Ezt irod a könyvek között valahol:
    "
    A könyvben még említették, hogy relatíve nagy tőke kell hozzá (1 millió USD?) és sok piacot kell figyelni (részvény deviza, nyersanyag) mert ritkán jönnek a jelek. A nagy tőke igény indoklását pontosan nem értettem (a magas drawdown-hoz értelemszerűen köze van), már csak azért sem mert jómagam is használok ilyen rendszert diszkrét módon, jóval kisebb tőkével.
    "
    Ennek az az oka hogy pl. a turtlek az összes meghatározott piacon levő signalt megjátszuották (meg kellett já
    tszaniuk) és 4k-val amiből 1k volt esetleg 40000 dollár...innen a nagy pénzszükséglet, de hogy a nagy pénz miért jelent nagyobb nyerési esélyt olvashatsz a blogomban

    A másik "Professional Stock Trading: System Design and Automation " forráskódjait emlitetted Neked megvannak ? Mert szivesen megnézném mert atzokból kiderül hogy milyen kaliberü a könyv érdemes-e rá egyáltalán vesztegetni az időt..
    spade | 11.29.05 - 12:19 pm | #

Figyelem: az immáron megszűnt freeblogról megmentett és újra publikált aranyláz posztok semmilyen formában sem képezik az én tulajdonom, és az abban foglaltakért semmilyen felelőséget sem vállalok. Ha a szerzőnek (András) kifogása merül fel az újbóli publikálást illetően, kérem, kommentben vagy üzenetben keressen meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr155957240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása