"A smallcap részvények esetében, bármennyire is rizikósnak tartják őket (a hirtelen, nagy napi mozgások miatt) sokkal kezelhetőbb a helyzet. A negyedéves jelentések szabják meg alapvetően az irányt és utána 3 hónapig ritkán jön meghatározó hír. "

 

Ezt írtam vala novemberben, és valóban a smallcap részvények nagy előnye, hogy a negyedéves jelentésen kívül nincs túl sok hír bennük, amire reagálni kell. Ennek fontosságát, most az LTON kiválóan (számomra elég fájdalmasan) illusztrálja.

Néhány napja mélypontot véltem észrevenni, ennek megfelelően jelentősen növeltem a poziciómat benne. Jött is a felpattanás, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ebben eladtam a pozicióm felét, a másik felét a következő napra tartogatva. Szerintem ment is volna tovább rendesen, de sajnos a cég másnap reggel egy elég súlyos profit figyelmeztetést adott ki, ennek megfelelően esett több mint 20%-ot. Ennyibe (vagy még többe) kerülhet egy igazi rossz hír. Ugyanez az oka, hogy elég ritkán vagyok hajlandó kiülni a negyedéves jelentést pozicióban.

A váratlan rossz hírekkel szemben persze tehetetlen az ember. Ez benne van a pakliban. A profit figyelmeztetés intézményét ettől függetlenül a szívatás jól bevált formájának tartom, akárki találta is ki. A probléma az vele, hogy a bennfentesek kezében van az IDŐZÍTÉS lehetősége. A negyedéves jelentéseknél, pontosan lehet tudni, mikor jön a hír, és így el lehet dönteni vállaljuk-e a rizikót (nem). A profit figyelmeztetés váratlanul tör a tisztel nyájra, ennek megfelelő reakciót okozva, és széleskörű manipulációs lehetőséget teremtve. A manipuláció egyik része az időzítés, a másik a közölt információk csoportosítása. Egy profit figyelmeztetés sokkal kevesebb információt tartalmaz egy negyedéves jelentéshez képest, nem is beszélve a konferenciabeszélgetésekről. A profit figyelmeztetés igazán riogatásra jó, a negyedéves jelentés utána általában jelentősen módosíthatja a képet (jó illetve rossz irányba egyaránt).

Nem szeretem, amikor a tőzsdés állandó ármanipuláló erőket sejt a háttérben, mert elhomályosítja a tisztánlátást. Ugyanakkor a manipulációnál még rosszabb, ha valaki különösebb ok nélkül hazudozik. Az LTON esetében november közepén tartották a legutóbbi konferenciabeszélgetést, miközben megerősítették a profit előrejelzést. Tehát a negyedév közepén még semmi jelét nem látták a csapnivaló teljesítménynek. Hát persze. Utána a negyedév vége után 1 hónappal úgy döntenek, hogy nem szabad megvárni a negyedéves jelentést, hanem azonnal ki kell adni egy zsíros profit figyelmeztetést. Nehéz logikus indokot találni erre, ami jószándékot feltételez a részvényesek irányába. A méltó befejezése az lesz a hadműveletnek, ha a negyedéves jelentésben felfestenek valami rózsaszín jővőt.

  1. import:
    2010. 02. 04. 21:08

    A figyelmeztetés nem a már részvényben levőknek szól néha, hanem azoknak akik esetleg vennének.
    buxer | 02.03.06 - 7:39 am | #

    Ez egy jó meglátás, nem is gondoltam rá. Az viszont továbbra is kérdéses, a meglévő részvényesek érdekeit kell nézni, vagy a kívülállókét?????
    andrás | 02.03.06 - 2:51 pm | #

    Nem mindig a részvények emelkedése a primer érdeke a nagytulajdonosoknak.
    buxer | 02.03.06 - 7:52 pm | #

Figyelem: az immáron megszűnt freeblogról megmentett és újra publikált aranyláz posztok semmilyen formában sem képezik az én tulajdonom, és az abban foglaltakért semmilyen felelőséget sem vállalok. Ha a szerzőnek (András) kifogása merül fel az újbóli publikálást illetően, kérem, kommentben vagy üzenetben keressen meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr217062935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása