2012/07/14

Címkék: napi

2012.07.14. 14:14

ekbegynapos120713.png

ekbfolyo120713.png

Keddről szerdára aztán 483,5 milliárd euróval 324,9 milliárd euróra zuhant az egynapos betéti állomány. Tegnap a holland jegybankelnök nyilatkozatában utalt arra: érdemes megvizsgálni azon országok tapasztalatát, amelyek negatív egynapos betéti kamatlábat vezettek be. Az egynapos betétállományból kivándorolt közel 500 milliárd euró nem tűnt el az EKB mérlegéből, csak egy másik lehetőségbe, az EKB-nál folyószámlán tartott pénzek mellé áramlott át. Az egynapos betétekből kiáramlott 483,5 milliárd euró csaknem teljes egésze, 465,9 milliárd euró átáramlott a folyószámlán tartott állományba, amely így keddről szerdára 73,9 milliárd euróról 539,8 milliárd euróra ugrott.

-----

A svájci hatóságokat aggasztja az esetlegesen kialakuló ingatlan buborék, ami nem meglepő, hiszen a stabil lakáspiac volt az egyik ok, amiért Svájcnak sikerült túlvészelnie a pénzügyi válságot komolyabb megrázkódtatás nélkül. A lakáspiac stabilitásának pedig a jól szabályozott, transzparens bérlakás-piacot tartják. Svájcban ugyanis - hasonlóan Ausztriához és Németországhoz - az emberek többsége nem saját tulajdonú lakóingatlanban lakik.

A svájci kormányt az a statisztika nyugtalanítja, mely szerint a lakáshitellel rendelkezők 17 százalékának okozna nehézséget a törlesztőrészletek kifizetése, ha a kamatokat - a jelenlegi nulláról - 3 százalékra emelnék. A háztartások 40 százalékának okozna nehézséget, ha 5 százalékra növekedne a ráta.

A UBS elemzői azt mondták, hogy a középkategóriás svájci otthonok árai az inflációt is figyelembe véve 21 százalékot emelkedtek az elmúlt négy évben, hasonlóan az 1984-88 közötti emelkedéshez, ami akkor a buborék kidurranásához vezetett.

Láthatjuk, hogy az ingatlanpiacon évi 5%-os, vagy annál nagyobb reálnövekedés egy évtizeden belül a lufi kidurranását okozhatja.

Real house prices.png

Real (inflation adjusted) house prices (Source: Barclays Capital; gray area is forecast; Q1 1997 = 100)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr484656491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása