Méltatlanul kevés szó esik nálunk Nicolas Darvas-ról, a magyar származású táncos-tőzsdésről, pedig tapasztalatom szerint Amerikában legalább annyira ismert mint Soros György (mármint a tőzsdézők között). A táncos-tőzsdés nem elírás, Darvas fő foglalkozása a tánc volt, és ezt- ha jól emlékszem - világbajnoki színvonalon művelte. A tánc révén körbeutazta a világot és közben úgy tőzsdézett, hogy a brókere elsürgönyözte neki az aznapi árfolyamokat (nyilván csak néhány részvényt követett). Ebből talán az is kiderült, hogy mindezt az 50-es évek végén csinálta, talán az utolsó polihisztorok egyikeként.

Darvas felfogását jól jellemzi az azóta már sokszor idézett mondása, miszerint csak emelkedő árú részvényeket vásárol, mert akkor nincs szükség semmi más okra a vásárláshoz, csökkenő árnál pedig semmilyen más ok nem tudja meggyőzni a vásárlásról. Az első technikai kereskedők egyikeként, találmánya az ún. Darvas Box, ha egy ilyen téglalapból felfelé tör ki az ár, akkor vétel, ha lefelé akkor eladás.

Miután meggazdagodott a tőzsdén, írt egy könyvet "Hogyan csináltam két millió dollárt" címmel, amit - amerikás címe ellenére - mindenkinek jó szívvel ajánlok. A könyv egyrészt szórakoztató és érdekes, másrészt tartalmaz jónéhány fontos tőzsdei igazságot, amit nem árt újra és újra elolvasni, illetve leírja az általa használt Darvas Box módszert. Magát a módszert jómagam nem használom, de mások a mai napig alkalmazzák (gondolom sikerrel). Aki kedveli a növekedési részvényeket annak különösen ajánlott. A tőzsdei tanulságok mellett, a köny csúcspontja számomra az a rész volt, amikor egy neves gazdasági lap újságírója egyszerűen nem hitte el Darvas történetét. Erre Darvas miután megmutatta neki a tőzsdei bizonylatokat, egy táncbemutatót is rögtönzött és ezután jelent meg róla az első híradás. Zseniális ember lehetett.

A könyvet tudtommal nem fordították le magyarra (milyen jó könyvet fordítottak le egyáltalán a Spekuláns feljegyzésein kívül?), de itt megvásárolható:

Nicolas Darvas: How I Made 2,000,000 in the Stock Market

és amiről mindez eszembe jutott, egy érdekes cikk arról, hogy Darvas milyen piacon érte el eredményeit.

Figyelem: az immáron megszűnt freeblogról megmentett és újra publikált aranyláz posztok semmilyen formában sem képezik az én tulajdonom, és az abban foglaltakért semmilyen felelőséget sem vállalok. Ha a szerzőnek (András) kifogása merül fel az újbóli publikálást illetően, kérem kommentben vagy üzenetben keressen meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr625941862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása