Egy kis negyedéves izgalom

Már többször írtam, hogy aki békés életet akar magának, az ne legyen pozicióban negyedéves jelentéskor. Ez sajnos olyan szabály, amit nem tartok be mindig. És általában a piac újra meg újra megerősíti ezt a szabályt. Nem tudom statisztikailag mennyire állja meg a helyét, de valahogy az a tapasztalatom, pozitív meglepetés esetén sokkal kisebb nyereségről marad le az ember, mint amekkora bukót kap be negatív meglepetés esetén. Ma pro és kontra volt izgalom bőven.

A VPHM csapnivaló negyedéves jelentéssel jött ki. Az induláskor még lemarháztam azokat, akik nagy tételben adtak el 11 dollár környékén, most már azt mondom, lehet, hogy többet tudtak mint én. Hiába lehetett tudni, hogy a VPHM fő gyógyszere a Vanconin után folyamatosan nőtt a kereslet, a nagykereskedők kitárazták a raktárkészletüket, és jóval kevesebbet vásároltak a gyártótól. Ennek köszönhetően radikálisan csökkent az árbevétel és a nyereség (a nyereség adózási és más okokból is csökkent). Ráadásul a cég nem adott ki profit figyelmeztetést sem, amit én helyeslek, de az intézményi befektetők kevésbé.

A jó hír, hogy a lényeg nem változott, a cég megerősítette az éves előrejelzését. Tehát adott egy rossz negyedév, de a többi jó lesz. A piac inkább a rossz híreket vette figyelembe, -20% eséssel nyitott a részvény. Ezzel lement az általam elképzelt 8-16 dolláros sáv aljára, ami nálam vételt jelent, nem eladást. Ennek megfelelően nyitóban vettem még. Ez egyben mutatja azt is, mennyire használhatatlanok a mechanikus stopok smallcap részvényeknél. Ha lett volna ilyenem, olyan áron dobott volna ki, ahol már szerintem venni kell. Egyébként azt gondolom, hogy a részvény az elkövetkező napokban alakítja ki a lokális minimumát, aztán elindul felfelé.

Ennek a VPHM sztorinak van még egy tanulsága. Az ALDA esetében azt írtam, ha választani kell a fundamentális és a technikai kép között, akkor inkább az előbbit választom. Ez a VPHM esetében is így történt, de hiba volt. Feltűnő volt milyen rosszul reagál a részvény a jó hírekre. A Maribavir hírre még legalább megindult, de utána adták rendesen, és a több hírre már meg sem mozdult felfelé, csak folyamatosan csorgott lefelé. A chart is elég ramatyul nézett ki, de igazán a jó hírek nyomtalan elmúlása volt számomra zavaró. A hírekre történő reagálás nagyon fontos jelzés, kár volt figyelmen kívül hagyni.

vphm2.png

A mai nap másik sztorija az IIG. Erről már írtam, kiemelve, hogy nem értem a shortosok viselkedését. A mai nap alapján úgy tűnik, ők is elkövették azt a hibát, hogy kivárták a negyedéves jelentést. Az IIG példája mutatja, hogy egy rendkívül magas shortállománnyal rendelkező részvény azért tud jelentős elmozdulással reagálni pozitív irányba is. Épp a napokban néztem, hogy közel éves csúcson van a shortállomány ebben a részvényben (elvileg több short van mint szabad részvény!). Hát most zárni kezdtek a fiúk.

iig2.png

Az utolsó mai meglepetés részvény a CMT. Ebben (sajnos) nincs pozicióm, régebben volt benne, és a figyelőlistámon maradt. Ez a részvény már másodszor követi el azt a trükköt, hogy a negyedéves jelentés előtt beesik több hónapos minimumára, majd a jelentésre kitépik. Ez a példa azt mutatja, hogy az alacsony float-tal rendelkező részvények esetében azért egy nap alatt le lehet maradni a nagy mozgásokról. Ha még nyitás előtt elolvasom a jelentését, még nyitóban vettem volna. Azért nem figyeltem rá eléggé, mert a növekedési paraméterei nem az igaziak, hiába olcsó a részvény. Az utóbbi két hónapban egyébként hasonlóan viselkedett a TGIS-hez, egy nap alatt bezúzták, konszolidálódott, és a negyedéves jelentésre kitépik.

cmt2.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr587086063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása